5 myter om vinterkräksjukan

Säsongen för vinterkräksjukan är här. I samband med detta har TV4 granskat fem kända myter om kräksjukan. Vi avslöjar dessa här.


5 myter om vinterkräksjukanMyt 1. Handsprit skyddar mot kräksjukan

Det bästa sättet för att skydda dig mot vinterkräksjukan är att tvätta händerna med tvål och vatten.

De flesta handspritsprodukter som säljs i Sverige är inte effektiva mot vinterkräksjukan. Då handsprit kan vara effektivt mot andra virus som influensa och förkylning  rekommenderar Folkhälsomyndigheten att använda handsprit som komplement för god handhygien.

Myt 2. Pepparkorn skyddar mot kräksjukan

Enligt ett gammalt husmorsknep kan du skydda dig mot kräksjukan genom att svälja pepparkorn. Men några vetenskapliga bevis för detta finns inte.

Myt 3. Vinterkräksjukan finns bara på vintern

Du kan drabbas av vinterkräksjukan året om. Men antal fall ökar mellan november och april, främst för att vi håller oss inomhus och lever tätt inpå varandra. De flesta av topparna av vinterkräksjukan ser vi mellan januari och mars.

Myt 4. Stanna hemma en dag efter att du blir frisk

Du som fått vinterkräksjukan smittar upp till två dygn efter att du tillfrisknat. En dag räcker alltså inte – håll dig hemma i minst 48 timmar efter sista kräkningen/diarrén.

Myt 5. Du blir immun efter att ha haft sjukdomen

Du kan bli kortvarigt immun efter en infektion. Men efter det finns många olika varianter av viruset för vinterkräksjuka