Vinterkräksjukan 2019

Vinterkräksjukan är här. Enligt Folkhälsomyndigheten har antalet sökningar på ordet ”vinterkräksjukan” på 1177 Vårdguidens hemsida ökat sedan december 2018 till en nivå att det statistiskt sett räknas som att spridningen tagit fart.


Varje år mäter Folkhälsomyndigheten vad och hur mycket som söks på Vårdguidens hemsida 1177.se. Enligt myndighetens första veckorapport, som utkom vecka 49 ifjol, utgjordes sökningar på ”vinterkräksjuka” av 0.24 % av alla sökningar. Detta innebär att siffran har passerat den gräns som Folkhälsomyndigheten har satt som betyder att spridningen har tagit fart.

– Vi har satt ett tröskelvärde det var så pass många som sökte på ordet att vi nu kan anta att säsongen är i gång, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Aftonbladet.

Utöver ökade sökningar har även antalet laboratorierapporterade fall av vinterkräksjukan som orsakats av caliciviruset ökat. Under vecka 49 rapporterades 83 stycken fall, vilket är lägre än medel (105 fall), sett till de senaste tre säsongerna. Dock har antalet sökningar och rapporterade fall stigit till 0.41 % och 132 fall under vecka 4.

Så skyddar du dig mot vinterkräksjukan

  • God handhygien – tvätta med tvål och vatten är den viktigaste förebyggande åtgärden
  • Rör inte händerna över axlarna – undvik att röra mun, näsa och ögon med händerna
  • Hantera inte livsmedel om du blivit smittad – finns stor risk att smitta andra

Läs mer om vinterkräksjukan här.