Är du immun mot vinterkräksjukan?

Är du immun mot vinterkräksjukan? Det finns test att köpa på apoteket för att se om du har ett genetiskt skydd. Dock finns det nya muterade virus som även de som är genetiskt skyddade kan drabbas av.


Immun

Immun mot vinterkräksjukan

Det sägs att en femtedel av Sveriges befolkning har ett ärftligt skydd mot viruset och därför aldrig kan bli smittad av kräksjukan. Detta på grund av att man har en variant av FUT2-genen. Om du är skyddad av vinterkräksjukan har du denna gen i dubbel uppsättning (A/A).

För att testa sig om du har detta genetiska skydd kan du enkelt köpa ett test på apoteket som testar om du har denna speciella genvariant och därmed har ett ärftligt skydd.

Testa dig själv

Testet som du köper själv är enkelt och går ut på att du tar ett kindgnuggsprov med en bomullspinne. Sedan skickar du iväg testet med medföljande frankerad förpackning. Detta går att göra på både barn och vuxna.

Immuna kan smittas av mutanter

Däremot har nya studier visat att viruset som orsakar vinterkräksjukan hela tiden muterar, vilket gör att de som har ett ärftligt skydd kan drabbas av det muterade viruset och bli sjuka.

De som har testat sig och har fått svar att de har ett genetiskt skydd mot vinterkräksjukan är alltså bara skyddade av 80 procent av alla virus som finns och inte för de virus som har muterat sig.

Vinterkräksjuk-viruset fortsätter att muteras hela tiden.