Säsongen för vinterkräksjukan har startat

Enligt Folkhälsomyndigheten är säsongen för vinterkräksjukan nu igång. Det går ännu inte att säga hur allvarlig säsongen kommer bli men den är redan fyra veckor tidigare än förra året.

Kille på dagis som tvättar händerna.

De närmaste veckorna kan vi räkna med en ökning av antalet smittade i samhället.


Folkhälsomyndigheten analyserar statistik över hur många människor som söker efter information om vinterkräksjukan för att bevaka spridning av magsjukan.

Enligt Folkhälsomyndigheten har antalet sökningar nu överstigit den statistiska gräns som visar att säsongen för vinterkräksjukan har börjat och spridning av smittan tagit fart.

Säsongen börjar tidigt, ungefär fyra veckor tidigare än förra året. Men det går ännu inte att säga hur allvarlig årets säsong kommer bli.

– Vi vet inte om årets säsong kommer att bli åt det tuffa hållet, eller åt det mildare. Vi följer utvecklingen men vi kan inte förutspå den, säger Lena Sundqvist, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Så skyddar du dig mot vinterkräksjukan

God handhygien skyddar mot smitta. Tvätta händerna med tvål och vatten är den viktigaste förebyggande åtgärden du kan ta till.

Ett annat tips är att inte röra händerna över axlarna, alltså undvika att röra till exempel mun, näsa och ögon med händerna.

Om du eventuellt har blivit smittad ska du vara extra noga med handhygienen och inte sköta matlagningen i hemmet.

Läs mer om vinterkräksjukan här.