Behandling vid vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan går över av sig själv. Däremot är det viktigt att du får i dig tillräckligt med vätska så du inte drabbas av vätskeförlust.


Inget bot mot viruset

Vinterkräksjukan går över av sig själv efter några dagar, och det finns ingen medicin eller något bot mot sjukdomen. Däremot är det viktigt att du får i dig vätska eftersom du förlorar mycket vätska när du kräks och har diarré.

Undvik vätskeförlust

behandling

Vätskeersättning för att undvika vätskeförlust.

Försök att få i dig vätska när du är sjuk för att undvika vätskeförlust. Detta är särskilt viktigt för barn som har drabbats eftersom de är väldigt känsliga för vätskeförlust.

För att undvika vätskeförlust kan du förutom att få i dig vätska även dricka vätskeersättning. Detta går att köpa receptfritt på ett apotek.

Du kan även göra din egen vätskeersättning, men detta ska endast ges till vuxna och barn över 12 år då vätskeersättning med för mycket salt kan skada barn mer än det kan hjälpa.

Recept vätskeersättning för vuxna
  • 1 liter kokt och avsvalnat vatten
  • 6 teskedar strösocker
  • 0,5 tesked salt

Blanda vattnet med strösockret och saltet. Smaksätt gärna med pressad citron eller två teskedar koncentrerad apelsinjuice. Du kan dricka vätskeersättningen både kyld och rumstempererad. 

Behandling för barn

Barn är väldigt känsliga för vätskeförlust. Därför är det särskilt viktigt att du ser till att ditt barn får i sig vätska och vätskeersättning. Vätskeersättningen ska du köpa på ett apotek.

Om ditt barn blir apatiskt och väldigt slött ska du kontakta sjukvården då det förmodligen har drabbats av vätskeförlust. Läs mer om vinterkräksjukan hos barn.

Tillbaka till förskolan och jobbet

Efter två symptomfria dagar kan ni återvända till era vardagliga sysslor igen.

Däremot är det inte nödvändigtvis sant att man bara smittar i två dygn eftersom detta inte är bevisat. Men man brukar rekommendera 48 timmar som regel för umgänge.