Symptom och smitta

Vinterkräksjukan ger hastiga kräkningar och diarréer. Viruset sprids väldigt lätt och det kan räcka med en smittad person för att smitta ner en hel arbetsplats eller förskola.


Vinterkräksjukan

Noroviruset (se bild) sprids väldigt lätt då människor som är smittade utsöndrar väldigt mycket virus medan det bara krävs en liten andel virus för att bli smittad.

Symptom

Symptom är plötsliga och hastiga kräkningar, diarréer och smärtor i magen. Andra vanliga symptom är huvudvärk, yrsel och feber.

Inkubationstid

Inkubationstiden, alltså den tid det tar från att du har blivit smittad till dess att du blir sjuk, är för vinterkräksjukan ett till två dygn.

Orsak

Vinterkräksjukan orsakas av ett väldigt smittsamt virus. Detta virus smittas både genom direkt och indirekt kontakt.

Smitta

Vinterkräksjuk-viruset är mycket smittsamt. Den som är sjuk utsöndrar mycket virus medan den som blir smittad bara behöver en liten mängd virus för att bli smittad.

Smittade personer kan smitta viruset vidare i två dygn efter att de har blivit friska. Däremot är det inte nödvändigtvis sant att man bara smittar i två dygn eftersom det inte är bevisat. Men man brukar rekommendera 48 timmar som regel för umgänge.

Viruset sprids genom direkt eller indirekt kontakt med smittade personer. Det kan också spridas via dricksvatten eller livsmedel som varit i kontakt med dricksvatten utan att bli upphettat över 70 grader efteråt. Exempel på sådana livsmedel är grönsaker och råa skaldjur såsom ostron.

För att inte föra smittan vidare är det viktigt att man har en god handhygien. Smittade personer bör inte heller laga mat åt andra.

Undvik att bli smittad genom att:
  • Ha en god handhygien
  • Undvik bufféer
  • Håll dig borta från magsjuka personer

Vinterkräksjukviruset finns i två olika typer

Vinterkräksjukviruset heter calicivirus. Av detta virus finns det två olika typer; norovirus och sapovirus. Båda virus ger liknande symptom.

Flest personer bli sjuka mellan november och april, därför kallas sjukdomen för vinterkräksjukan. Men sjukdomen finns trots detta året runt.

Behandling

Det finns inget bot mot vinterkräksjukan. Den gör över av sig själv inom några dygn.

För att minska risken för uttorkning ska du försöka få i dig mycket vätska. Ibland kan vätskeersättning behövas. Detta går att köpa receptfritt på apoteket men du kan också tillverka vätskeersättning hemma. Blanda bara en liter kokt och avsvalnat vatten med sex teskedar strösocker och en halv tesked salt.

Egentillverkad vätskeersättning ska inte ges till barn under tolv år. Om det finns för mycket salt i ersättningen kan det istället vara till skada för barn.

Vinterkräksjukan hos barn

Tänk på att barn är extra känsliga för vätskeförluster. Försök därför att få ditt barn att dricka mer – genom att exempelvis ge saft, läsk och glass.

Om ditt barn inte får i sig tillräckligt med vätska, kissar mindre än vanligt eller är väldigt slött ska du söka läkarvård.

Barn ska vara hemma från förskola/skola i 48 timmar efter att de blivit friska.