Innovation & Forskning

Upptäckt: Norovirus infekterar sällsynt celltyp - hopp om nya behandlingsmetoder för vinterkräksjuka

Med hjälp av möss lyckades amerikanska forskare identifiera celltypen som infekteras först vid en norovirusinfektion. Upptäckten kan leda till nya behandlingsmetoder för alla svenskar som årligen drabbas av vinterkräksjukan.

Vinterkräksjukan kan bero på luftfuktigheten

Nu är det högsäsong för vinterkräksjukan och tusentals svenskar ligger dubbelvikta över toalettstolen. Varför sjukan är så vanlig under vinterhalvåret har länge varit okänt, men forskare vid Lunds Tekniska Högskola tror nu att det har att göra med luftfuktigheten.

Vinterkräksjukan 2019

Vinterkräksjukan är här. Enligt Folkhälsomyndigheten har antalet sökningar på ordet ”vinterkräksjukan” på 1177 Vårdguidens hemsida ökat sedan december 2018 till en nivå att det statistiskt sett räknas som att spridningen tagit fart.

Säsongen för vinterkräksjukan har startat

Enligt Folkhälsomyndigheten är säsongen för vinterkräksjukan nu igång. Det går ännu inte att säga hur allvarlig säsongen kommer bli men den är redan fyra veckor tidigare än förra året.

Rekordmånga googlar ”vinterkräksjuka”

Ordet ”vinterkräksjukan” har inte googlats såhär mycket sedan år 2008, enligt nya siffror från SvD.

Vaccin mot vinterkräksjukan närmar sig

Ny upptäckt öppnar möjligheter för att hitta ett vaccin mot vinterkräksjukan, rapporterar Ekot.

Så överlever du Vabruari

Februari-månad är präglad av influensa och vinterkräksjukan. Under denna månad tar föräldrar ut flest VAB-dagar. Här får du tips för hur du undviker att bli smittad och i värsta fall hur du undviker att smitta andra om du trots allt blir sjuk.

Maskinen som ska besegra vinterkräksjukan

En forskargrupp vid KTH har tagit fram en "virusvarnare". Maskinen känner av om vinterkräksjukan finns i luften. På så sätt skulle vinterkräksjukan kunna stoppas.

Stora mängder kräkvirus i smuts på sjukhus

Stora utbrott av vinterkräksjukan på sjukhus kan bero på dålig städning. Detta enligt en ny studie från Göteborgs universitet.

600 drabbade i januari

I januari i år har 600 fall av vinterkräksjukan rapporterats in. Antal drabbade förväntas att öka och bli som flest i februari och mars.

SMI förutspår vinterkräksjuka genom webbanalys

Vården tittar på hur många som söker på ordet vinterkräksjukan för att uppskatta spridningen i landet.

Vinterkräksjukan 2013 är här

Vinterkräksjukan är på inmarsch. Förra veckan smittades ungefär 200 personer, men denna siffra förväntas stiga ordentligt de närmaste veckorna.

Vinterkräksjuka i frysta hallon

Livsmedelsverket varnar nu för risk för vinterkräksjuk-viruset i importerade hallon.